Frukostmöte som blev riksnyhet

15 MAR 2017 07:21
MVFK hade bjudit in bl a större sponsorer till måndagens frukostmöte på Vitalavallen och som gästföreläsare landets meste herrlandslagsman i fotboll.
  • Skapad: 15 MAR 2017 07:21

Mötet inleddes med att ordföranden Tommy Halldin hälsade välkommen och bjöd gästerna ta del av uppdukat frukostbord. Därefter redogjorde Jonas Cantby, en av våra fotbollsledare, med stöd av bildspel för MVFK:s verksamhet och läget för dagen. Verksamheten består i år av seniorlaget i div 3, och U21-lag på seniorsidan. Det är lite av generationsskifte i seniortruppen eftersom hela fyra spelare plockats upp från ungdomsverksamheten, som består av lag i klasserna J18, P16 och P15 i samarbete med MIF, BIF och VFF. Ingen speciell målsättning för årets verksamhet, men förhoppning om minst topp3-placering för A-laget.  Övriga lag har som målsättning att utveckla spelarna till goda lagspelare inom fotbollen och arbetslivet.

Därefter tog Anders Svensson över och berättade öppenhjärtligt om sitt fotbollsliv, från knatte i 4-5-årsåldern i stadsdelen Guldheden i Göteborg till TV-bolagens kommentatorshytter på Europas största fotbollsarenor, inkl Mästarnas Mästare som kommer framöver i SVT.

Ett av hans största fotbollsminnen är frisparksmålet i VM 2002, som gav kvittering till 1-1 mot Argentina. Jag blev så chockad och upprymd så jag minns inte hur det gick till, säger han. Sedan är det de två SM-gulden med Elfsborg 2006 och 2012, som är fantastiska minnen.

Under hans föredrag, långt som en fotbollsmatch, hade han intressanta synpunkter på sättet att bedriva elitfotboll där han nämnde två olikheter. IFK Göteborg släpper sällan upp egna ungdomar utan värvar dyrt utifrån medan Elfsborg bygger laget underifrån med målsättningen att hälften av A-laget ska vara egna och lokala produkter, precis som Jonas Cantby nämnt tidigare om MVFK:s filosofi.

Anders hade också intressanta sypunkter på de svenska tränarna. Svenska spelare är mycket bra på det fysiska och taktiska men dåliga på spel utan boll. Spelarna måste ständigt vrida på huvudet för att veta var medspelarna finns. Han kritiserade tränarna också för bristande kommunikation med t ex petad spelare. Det viktigaste, speciellt i unga år, är inte resultaten utan att ha roligt. Men han berömde bl a J-södras tränare Jimmy Thelin, som har lite nya idéer.

Som kommande storspelare i svensk fotboll nämnde han Värnamoprodukten Viktor Claesson och Kalmar FF:s Rasmus Elm.

På slutet svarade han uppriktigt och rakt på frågor. Jag vet att jag har lätt för att prata. Mitt problem är att jag inte kan vara tyst och säger sådant som jag får skit för efteråt. Detta besannades när han svarade på frågan om hans relation till Zlatan och om denne dominerade omklädningsrummen, som man ibland kan läsa i pressen. Vi har haft god kontakt och det verkar som han visade lite respekt för oss lite äldre spelare. I en paus kan han en stunden vara hur trevlig som helst för att andra stunden bete sig illa mot någon spelare. Här går meningarna isär mellan Anders och VP:s reporter om vilket uttryck som användes. Ordet idiot, vilket Anders förnekade att han sagt, förekom i rubrik och text och det vållade stora rubriker på kvällstidningarnas hemsidor. Hur som helst, Anders hyllade Zlatan som en stor spelare ut i fingerspetsarna.

Anders uppfattades som en mycket sympatisk person och hans föreläsning och uppriktiga och raka svar på frågor uppskattades och han avtackades med en stark applåd.

Skribent: Sven-Gunnar Skirmark